Obre portes el nou Hotel del Somiatruites en un acte inaugural que ha aplegat centenars de persones

El nou Hotel del Somiatruites ha obert les portes aquest dimecres al vespre, i ho ha fet en un gran acte inaugural que ha aplegat centenars de persones al nou equipament situat al barri del Rec d’Igualada. 

L’Hotel, projectat per l’arquitecte i copropietari del Somiatruites Xavier Andrés, és una de les propostes arquitectòniques més esperades a Igualada, que ajudarà a pal·liar el dèficit de places hoteleres que té la ciutat. La inauguració ha reunit una nombrosa representació de la societat igualadina i ha comptat amb la presència d l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

En el seu discurs inaugural, Xavier Andrés ha volgut posar en valor la filosofia del projecte Somiatruites, un projecte que van engegar conjuntament amb el seu germà, el xef David Andrés, i que els ha permès créixer i consolidar-se com a professionals dins els seus respectius àmbits. Un projecte, explica, “que vam engegar fa cinc anys amb molta il·lusió i que la ciutat s’ha fet seu”. Sobre l’hotel a nivell arquitectònic, Andrés ha destacat la voluntat de transmetre “els valors del barri del Rec, la sostenibilitat, i els valors de la nostra cuina”.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha referit als germans Andrés com a “pioners del barri del Rec”, elogiant “l’entusiasme” que ha portat als dos germans igualadins a crear un projecte arquitectònic i gastronòmic tant potent a la ciutat i, finalment, ha emplaçat a tots els assistents a ser ambaixadors d’Igualada i dels seus emprenedors.

Per tancar els parlaments, la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, s’ha referit al nou equipament del Somiatruites com un “hotel obert al món, que podria estar a qualsevol gran ciutat del món, un projecte europeu i sostenible” que, ha afegit, “té memòria del passat” –fent referència al barri adober– i “consciència del present, amb la innovació que suposa”.

El nou Hotel del Somiatruites

Emmirallant-se en la història del barri adober més representatiu de Catalunya, Xavier Andrés ha fet una proposta arquitectònica que beu de l’estètica industrial, buscant la comunió amb l’entorn patrimonial a través del disseny i els materials emprats. La joia de la corona és la coberta de l’hotel del Somiatruites, un hort de 400m2, que serveix de coberta de l’edifici i fa d’aïllament tèrmic, a més de proveir el restaurant de productes de total proximitat. Així mateix, a la coberta del restaurant s’hi situa un galliner, dos elements que juguen un paper fonamental per aconseguir l’autoabastament i la sostenibilitat del projecte.

L’hotel del Somiatruites compta amb set habitacions dobles, cinc encarades al carrer del Sol (sud) i dues en sentit interior (nord), totes amb una terrassa. Amb la voluntat de convertir aquest espai en molt més que un lloc per dormir, les habitacions estan pensades com una sala d’estar transformable on poder reunir-se, esmorzar, treballar o descansar. Per aconseguir aquesta adaptabilitat, Andrés ha projectat habitacions àmplies amb un llit elevable que, a través d’un mecanisme manual, es pot fer pujar fins al sostre, deixant un gran espai lliure que dona polivalència a les estances.